• Peiling

Neurodiversiteit

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 2031
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Neurodiversiteit

Ongelezen bericht door Admin »

Neurodiversiteit omvat de verscheidenheid en variatie van de neurologische ontwikkeling van alle mensen. De term is vergelijkbaar met biodiversiteit, de verscheidenheid aan verschillende soorten binnen een ecosysteem en de genetische variatie binnen een soort. Neurodiversiteit is een term van Judy Singer uit de jaren 90. Het wil zoveel zeggen als een mix tussen neuro divergente en neuro typische mensen. Eerder zagen we dat neurodivergentie vooral als ziektebeeld gezien werd in de wetenschap. Tegenwoordig weten we gelukkig wel beter. Het is gewoon een manier waarop ons brein werkt. Anders dan ‘de norm’, maar niet minder of slechter.

Mensen zijn verschillend in bijvoorbeeld haarkleur, lichaamsbouw, huidskleur, handvoorkeur, intelligentie, talenten en zwakheden. Dat is allemaal evolutionair bepaald en draagt bij aan het voortbestaan van de mens. In dat perspectief gezien is het logisch dat mensen ook op neurologisch vlak van elkaar verschillen met als resultaat verschillende denkstijlen en manieren om informatie te verwerken. Neurodiversiteit betekent eenvoudigweg dat er verschillen zijn tussen de breinen van mensen en dus verschillende manieren van denken en leren.

Het standaardbrein bestaat niet. Net zoals er geen standaarddier, geen standaardbloem en zeker geen standaardmens bestaat, zo bestaat er ook geen standaardbrein. Zoals we biodiversiteit, culturele en raciale diversiteit hebben, zo is er ook sprake van diversiteit in breinen en dat noemen we neurodiversiteit.

Welke labels vallen er onder neurodivergentie?
De term neurodivergentie werd in het begin vooral gebruikt voor

- ASS (Autisme), maar inmiddels bevat het onder andere ook:
- ADHD/ADD
- Spraakstoornissen in de ontwikkeling
- Dyslexie
- Dyspraxie
- Dyscalculie
- Hoog-sensitiviteit
- Hoogbegaafd
- Intellectuele achterstand

Neurodivergente mensen gebruiken vooral hun rechterhersenhelft en zijn vaak beelddenkers. Het is een snelle manier van informatieverwerken, maar tegelijkertijd kan de prikkelverwerking veel intenser zijn en langer duren.

https://www.mindyourheart.nl/index.php/ ... Itemid=204
Plaats reactie