• Peiling

Charlotte van Veen: Topsport en autisme gaan prima samen

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 1986
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Charlotte van Veen: Topsport en autisme gaan prima samen

Ongelezen bericht door Admin »

Het beoefenen van topsport op hoog niveau met een beperking als autisme lijkt misschien onrealistisch, maar triatlete Charlotte van Veen bewijst het tegendeel. Onlangs heeft zij zich namelijk weten te plaatsen voor het WK halve triatlon in Finland. Volgens Charlotte hoeft een beperking niet te betekenen dat je je dromen niet kunt nastreven.

Het beoefenen van triatlon is al zwaar genoeg, zeker als je je wilt meten met de besten in Nederland of zelfs de wereld. Een sociale beperking als autisme maakt dat tot een nog grotere uitdaging. Charlotte heeft vooral last van het verwerken van prikkels. "Alles komt even hard bij mij binnen, en dat is vermoeiend", aldus Charlotte. "Een druk zwembad of een massastart geven mij heel veel prikkels. Je kunt ermee leren omgaan door te accepteren dat die prikkels er zijn, maar het blijft een uitdaging."

Charlotte raakte in aanraking met triatlon nadat ze een blessure opliep bij het hardlopen. Als alternatief besloot ze te gaan fietsen, en dat ging zo goed dat haar trainer haar vroeg of triatlons niet iets voor haar waren. "Dus ook zwemmen erbij. Dat had ik al vijftien jaar niet meer serieus gedaan, dus of dat nou wel zo'n goed idee was? Maar ik houd van uitdagingen, dus ik ben ervoor gegaan!"

Die keuze bleek een schot in de roos, want binnen een jaar heeft Charlotte zich weten te plaatsen voor het WK in haar leeftijdscategorie. "Dat het zo snel gaat brengt wel spanningen met zich mee, maar het is natuurlijk heel gaaf en geeft ook veel kracht." Haar autisme maakt topsporten tot een uitdaging, maar heeft ook voordelen. "Ik kan me heel goed ergens op focussen en heb weinig last van afleidingen. Waar anderen het bijvoorbeeld in de winter moeilijk vinden om binnen te fietsen, kan ik met gemak vier uur achter elkaar doorgaan."

Charlotte doet veel trainingen alleen, maar heeft ook een groepje met wie ze samen traint. Openheid over haar autisme helpt haar daarbij. "Ik merk dat mensen juist door die openheid begrip hebben als ik stil of heel erg gefocust ben." Charlotte merkt dat er in haar omgeving steeds meer bewustzijn komt over autisme in de sport. Zo heeft NOC*NSF sinds een paar jaar een speciaal leertraject voor sporters en trainers. Er zijn nog wel stappen te maken. "Ik wil daar ook mijn best voor doen, want het is heel belangrijk."

Charlotte doet binnenkort mee in het NK, heeft dus ook het WK op het programma staan en bereidt zich voor op haar eerste Iron Man. "Topsport en autisme gaan dus prima samen, mits je voor jezelf de beste omstandigheden creëert om optimaal te kunnen presteren. Dat geldt voor iedereen en ook voor mij. Vanuit een omgeving die bij je past is alles mogelijk!"

Dit is artikel is een bewerking van een tekst van Maarten Mulder / sleutelstad.nl
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht