• Peiling
  • Welk type alleenstaande ben jij?

    Je mag 1 optie selecteren

     
     
    Bekijk resultaten

Effectieve benaderingen voor voedingsproblemen bij kinderen met Autisme Spectrum Stoornissen

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 2057
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Effectieve benaderingen voor voedingsproblemen bij kinderen met Autisme Spectrum Stoornissen

Ongelezen bericht door Admin »

Kinderen met Autisme Spectrum Stoornissen (ASS) ervaren vaak voedingsproblemen die verder gaan dan de normale kieskeurigheid die bij veel kinderen voorkomt. Deze voedingsproblemen kunnen bestaan uit weigering van voedsel, beperkte variëteit in voedselinname, een dieet dat bestaat uit slechts één soort voedsel of vloeistoffen, en andere uitdagende gedragingen rondom eten. Deze problemen worden veroorzaakt door verschillende factoren, zowel medisch/sensorisch als gedragsmatig. Een juiste beoordeling van deze factoren is essentieel voor het plannen van een effectieve klinische interventie.

Dit artikel bespreekt hoe voedingsselectiviteit bij kinderen met ASS kan worden beoordeeld en hoe effectieve en individuele interventies kunnen worden gepland. Voedingsselectiviteit wordt gedefinieerd als het weigeren van voedsel, beperkte variëteit in voedselinname en in ernstige gevallen het consumeren van slechts één soort voedsel of vloeistoffen. Kinderen met autisme hebben vaak moeite met het accepteren van groenten, peulvruchten en fruit. Sommigen accepteren zelfs alleen vloeistoffen of gepureerde texturen. Deze kieskeurige eters weigeren vaak bepaalde soorten voedsel en geven de voorkeur aan ongezonde snacks, wat kan leiden tot gewichtstoename. Voedingsproblemen vormen een zware last voor gezinnen en therapeuten die kinderen met ASS en voedingsproblemen ondersteunen.

Er is de afgelopen decennia veel onderzoek gedaan naar voedingsselectiviteit bij kinderen met ASS, evenals naar de effectiviteit van verschillende interventieprogramma's. Uit deze studies blijkt dat therapeuten de mogelijke oorzaken van voedingsproblemen moeten beoordelen voordat ze een interventieprogramma starten. Deze oorzaken kunnen onder andere medisch, sensorisch, gedragsmatig of gerelateerd zijn aan de opvoedingsstijl van ouders. Kinderen met ASS hebben vaak meer sensorische problemen dan kinderen zonder ASS, wat invloed heeft op hun eetgedrag. Een sensorische terughoudendheid om nieuw voedsel te proberen of een beperkte voorkeur voor bepaald voedsel kan het accepteren van voedsel moeilijk maken. Het is belangrijk om deze sensorische aspecten mee te nemen bij de behandeling van voedingsselectiviteit bij kinderen met ASS.

Gedragsinterventies spelen ook een belangrijke rol bij het verminderen van voedingsproblemen bij kinderen met ASS. Verschillende gedragstechnieken, gebaseerd op principes van Applied Behavior Analysis (ABA), kunnen worden toegepast om voedselintake te verhogen en gedragsproblemen rondom maaltijden te verminderen. Deze technieken omvatten strafprogramma's, beloningen, desensitisatie en geleidelijke blootstelling aan nieuw voedsel, en het opbouwen van positieve associaties met eten. Het is belangrijk om deze gedragsinterventies aan te passen aan de individuele behoeften van elk kind, rekening houdend met hun specifieke kenmerken en voorkeuren.

Daarnaast kan het nuttig zijn om samen te werken met een multidisciplinair team, bestaande uit voedingsdeskundigen, gedragstherapeuten, spraaktherapeuten en andere professionals die gespecialiseerd zijn in de behandeling van kinderen met ASS en voedingsproblemen. Een geïntegreerde aanpak, waarbij zowel medische, sensorische als gedragsmatige aspecten worden aangepakt, kan de effectiviteit van de interventie vergroten.

Het is ook belangrijk om realistische doelen te stellen en geduld te hebben bij het werken aan voedingsproblemen bij kinderen met ASS. Veranderingen in eetgedrag kunnen langzaam verlopen en het kan tijd kosten voordat een kind nieuwe voedingsmiddelen accepteert. Het is essentieel om positieve en ondersteunende omgevingen te creëren tijdens de maaltijden, waarin stress en druk worden geminimaliseerd.

In conclusie, voedingsproblemen bij kinderen met Autisme Spectrum Stoornissen kunnen complex zijn en verschillende oorzaken hebben. Het evalueren van medische, sensorische en gedragsfactoren is essentieel voor het plannen van effectieve interventies. Gedragsinterventies gebaseerd op ABA-principes en het werken met een multidisciplinair team kunnen helpen bij het verminderen van voedingsselectiviteit en het bevorderen van gezonde eetgewoonten bij kinderen met ASS. Door geduldig te zijn en realistische doelen te stellen, kan er vooruitgang worden geboekt in het verbeteren van de voedingssituatie en het welzijn van deze kinderen.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36982001/

ABA-Promotie en mede daarom niet geplaatst.
Plaats reactie