• Peiling

Empathieverbetering bij jongeren met ASS: De rol van Theory of Mind-training

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Fran
Moderator
Berichten: 91
Lid geworden op: 05 jun 2022 18:09
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
2e diagnose: Anders
Contacteer:

Empathieverbetering bij jongeren met ASS: De rol van Theory of Mind-training

Ongelezen bericht door Fran »

Jongeren met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) vertonen vaak beperkte of atypische empathische responsiviteit. Deze studie onderzoekt de impact van Theory of Mind (ToM) training op empathische responsiviteit bij jongeren met ASS. De resultaten van een gerandomiseerde gecontroleerde studie tonen aan dat de ToM training niet alleen ToM-gerelateerde vaardigheden verbetert, maar ook empathische responsiviteit in natuurlijke situaties. Dit heeft implicaties voor interventies gericht op verbetering van sociale vaardigheden bij ASS.

Empathische responsiviteit is een uitdaging voor jongeren met ASS, waarbij sociale vaardigheden vaak beperkt zijn. De vraag rijst of interventies gericht op sociale vaardigheden ook daadwerkelijk empathische responsiviteit kunnen verbeteren. Deze studie onderzoekt de effecten van ToM training op empathische responsiviteit bij jongeren met ASS.

De studie omvatte een grote steekproef (n=135) van 8-13-jarige kinderen met ASS. De jongeren werden willekeurig toegewezen aan een interventiegroep die ToM training ontving, of aan een controlegroep op de wachtlijst. Empathische responsiviteit werd gemeten met gestructureerde observaties van natuurlijke interacties met onbekende volwassenen.

De interventiegroep vertoonde significant meer verbetering in empathische responsiviteit dan de controlegroep na de training. Dit suggereert dat ToM training niet alleen ToM-gerelateerde vaardigheden verbetert, zoals eerder aangetoond, maar ook empathische gedragingen in realistische sociale interacties.

De bevindingen onderstrepen het belang van ToM training bij jongeren met ASS. Hoewel de verbetering in empathische responsiviteit subtiel is, wijst dit op een positieve invloed van de training. Belangrijk is dat de resultaten wijzen op een bredere impact dan alleen verbeterde ToM-vaardigheden.

Voor jongeren met ASS biedt ToM training niet alleen verbetering in ToM-vaardigheden, maar ook in empathische responsiviteit. Dit kan leiden tot meer positieve sociale interacties en betere sociale integratie. Professionals en ouders kunnen deze bevindingen benutten bij het ontwikkelen van interventies.

Toekomstig onderzoek kan focussen op het vergroten van de impact van ToM training door interacties met vertrouwde volwassenen te onderzoeken. Het inbrengen van een diversiteit aan emoties in de training kan ook zorgen voor meer variatie in empathische responsiviteit.

Deze studie ondersteunt de effectiviteit van ToM training bij jongeren met ASS door verbeterde empathische responsiviteit aan te tonen. Dit draagt bij aan een beter begrip van hoe interventies gericht op sociale vaardigheden een bredere positieve impact kunnen hebben.

https://doi.org/10.1007/s10803-018-3671-1
Plaats reactie