• Peiling
  • Ben jij een zeurder of winnaar?

    Je mag 1 optie selecteren

     
     
    Bekijk resultaten

Wat ADHD niet is

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 2031
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Wat ADHD niet is

Ongelezen bericht door Admin »

Het is zo gemakkelijk om een ​​mening te hebben over kinderen, tieners en jonge volwassenen met ADHD. Wat we vaak bestempelen als luiheid, slechte motivatie , opzet en het niet ‘gewoon kunnen doen’, zijn dat helemaal niet.

In feite hebben onze kinderen met ADHD hun echte problemen en sterke punten. Het is een diagnose die vaak verkeerd wordt begrepen en verkeerd wordt gelabeld. Andere volwassenen (bijvoorbeeld leraren of andere ouders) die geen kind met ADHD hebben (of zelf niet de diagnose hebben) lijken misschien veroordelend of bekritiseren ons omdat we niet strenger zijn en niet meer ‘harde liefde’ beoefenen. Het is zo gemakkelijk om van buitenaf te oordelen.

ADHD is geen opzettelijke of manipulatieve aandoening
Er wordt vaak gedacht dat kinderen en adolescenten met ADHD hun gedrag onder controle kunnen houden, maar ervoor kiezen dit niet te doen. Dit is een misvatting omdat hyperactiviteit en impulsiviteit plaatsvinden zonder na te denken – het is een kwestie van neurologische bedrading en van over- of onderactiviteit van neurotransmitters of neurochemicaliën in verschillende delen van de hersenen.

Een volwassene kan een kind met ADHD observeren dat buitensporig praat, door anderen heen praat, snel opstaat en beweegt als hij nadenkt, een groot aantal vragen stelt of van zijn of haar stoel valt. Deze uitingen van ADHD vinden niet plaats vanuit een kwaadwillige of opzettelijke bedoeling om moeilijk of ontwrichtend te zijn. In de klas probeert het kind niet een les te onderbreken of klasgenoten af ​​te leiden.

ADHD is niet het gevolg van toegeeflijk of laks ouderschap
Helaas krijgen ouders vaak de schuld van het hyperactieve of impulsieve gedrag van hun kind of adolescent, het beperkte sociale beoordelingsvermogen of de academische problemen. ADHD is niet het gevolg van ouderschap . Vaak proberen ouders tegemoet te komen aan de zwakke punten van hun kind door thuis en op school steun te creëren om hun zoon of dochter te helpen optimaal te functioneren. Ouders kunnen horen dat ze ‘te gemakkelijk’ zijn of niet ‘streng’ genoeg zijn. Hoe vaak heeft een ouder van een kind of tiener met ADHD gehoord: ‘Hij heeft meer harde liefde nodig’? Nou, harde liefde zal het kind niet de vaardigheden bijbrengen die het nodig heeft, maar het zal eerder meer frustratie en waarschijnlijk gevoelens van angst en een laag zelfbeeld veroorzaken .

ADHD is niet te wijten aan een lage intelligentie
Een ander ding waar ADHD niet mee geassocieerd wordt, is een lage intelligentie . Onze kinderen en adolescenten met ADHD hebben vaak een groot aantal sterke punten, net als hun leeftijdsgenoten zonder ADHD. Velen hebben goed ontwikkelde visueel-ruimtelijke leervaardigheden, waarbij ze denken in afbeeldingen en video's in plaats van in woorden. Ze zien eerst het grote geheel en leren dan de details, maar de details zijn niet zo belangrijk als het grote geheel. Intelligentie, of het gebrek daaraan, is niet gecorreleerd met ADHD.

ADHD is een neurologische aandoening
Het heeft invloed op de aandacht, fysieke en emotionele regulatie , sociale vaardigheden, leren en gedrag. ADHD wordt gediagnosticeerd op basis van uitingen van verschillende gedragingen, zoals moeite met focus, aanhoudende concentratie , moeite met stilzitten en moeite met het remmen van gedachten of acties. Deze strijd is reëel en niet fictief. ADHD is net zo reëel als diabetes. Niemand heeft ooit getwijfeld of zich afgevraagd of iemand werkelijk diabetes heeft.

ADHD houdt verband met angst
Veel kinderen, adolescenten en jongvolwassenen met de diagnose ADHD ervaren ook angst. Meestal komt dit doordat ze zich ervan bewust zijn dat klasopdrachten, huiswerk, projecten, studeren en dagelijkse taken lang zullen duren en dat ze zich zorgen maken dat ze deze niet zullen kunnen voltooien. Velen zijn zich ervan bewust dat ze moeite hebben zich te concentreren of zich te concentreren, zelfs als het verlangen en de motivatie aanwezig zijn. Dit is waar Executive Functioning Coaching een rol speelt om systemen en plannen te bouwen die zowel de uitvoering als het zelfvertrouwen zullen verbeteren . Ouders maken deel uit van het proces en helpen routines en consistentie te creëren die het ook mogelijk maken om dagelijkse routines en taken te voltooien.

ADHD is beheersbaar
ADHD is beheersbaar met ondersteuning thuis en op school, en door te leren over sterke en zwakke punten en door sterke punten te gebruiken om zwakke punten te compenseren. Ouders kunnen ondersteuningsplannen zoeken, zoals een 504-huisvestingsplan of een geïndividualiseerd onderwijsplan op school. Thuis kunnen ouders, met de hulp van een therapeut, het profiel van hun kind beginnen te begrijpen, wat kan helpen bij het omgaan met gedrag, emoties, vriendschappen en academici.

https://www.psychologytoday.com/au/blog ... dhd-is-not
Plaats reactie