• Peiling
  • Ben jij een zeurder of winnaar?

    Je mag 1 optie selecteren

     
     
    Bekijk resultaten

Boek: Abnormaal goed

Een sectie waar nuttige bronnen en links worden gedeeld, zoals boeken, video's en online cursussen over ADHD, autisme en andere vormen van neurodiversiteit.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 2031
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Boek: Abnormaal goed

Ongelezen bericht door Admin »

Veel mensen bevinden zich, meestal zonder het zelf te beseffen, ergens op het spectrum van een neurodiverse afwijking. Ze hebben het gevoel net iets anders te zijn dan wat als 'normaal' wordt gezien. Maar waarom zou 'abnormaal' niet 'abnormaal goed' kunnen zijn? Peter Ampe en Emily Rammant schreven er een boek over, en kwamen langs bij Annelies Moons, in 'Voorproevers'.

Je kunt niet stilzitten. Je houdt niet van onaangekondigd bezoek. Je checkt noodgedwongen vijf keer of het licht uit is. Maar ook: je ziet details die niemand opmerkt. Je bedenkt keer op keer verrassende oplossingen. Je kunt uren aan een stuk geconcentreerd werken.

Het boek 'Abnormaal Goed' focust bewust niet op de vele valkuilen van neurodiverse aandoeningen als AD(H)D, ASS, dyslexie of OCS. Wel zet het volop in op de bijzondere talenten die er hand in hand mee gaan, vertellen auteurs Peter Ampe en Emily Rammant in 'Voorproevers'.

Een voorbeeld: Nicola Tesla, uitvinder van de wisselstroom. "Als hij bij de verkeerde mensen zat, had hij direct ruzie en trok hij zich terug", zegt Ampe.

"Een open kantoor is een dooddoener voor de concentratie"
Ook de fysieke ruimte waarin mensen met een neurodiverse afwijking zich bevinden, speelt een grote rol. "We weten dat prikkels gevoelig zijn. Een open kantoor is een dooddoener voor de concentratie. De psychiater waarmee we hebben samengewerkt omschrijft het als het midden van een kruispunt. Probeer daar maar eens je telefoontjes te doen of je te concentreren om een belangrijk document te lezen."

Over de auteurs van 'Abnormaal Goed'
Peter Ampe is een internationaal gelauwerd reclamecreatief en columnist, onder andere voor het Engelse creativiteitsmagazine Little Black Book. Hij heeft uitgesproken kenmerken van ASS en ADHD.

Emily Rammant is handelsingenieur, businesscoach en medeoprichtster van het coachingbedrijf YIN United. Met haar lichte vorm van ADHD en OCS, en een flinke dosis emotionele intelligentie, ondersteunt ze ondernemers en bedrijven die kampen met vragen rond hun identiteit, leiderschap en bedrijfscultuur.

https://radio1.be/lees/een-open-kantoor ... -kruispunt
Gebruikersavatar
Snagglepuss
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 537
Lid geworden op: 01 jul 2022 19:05
Locatie: Prov. Utrecht
1e diagnose: Autisme

Re: Boek 'Abnormaal goed': "Een open kantoor is even luid als een kruispunt"

Ongelezen bericht door Snagglepuss »

Vreselijke omgeving, zo'n kantoortuin.
Meer dan 23kg tillen is verboden, een bureaustoel moet aan tal van eisen voldoen, roken mag alleen op kilometers afstand, maar met tientallen kakelende mensen 40 uur per week als slachtvee in één ruimte mág gewoon. Geen inspectie of wet die het verbiedt.

Men hoeft toch niet per sé neurodivers te zijn om aldaar gillend rijk gek te worden.
Dit vind ik de meest hoogstaande taak van een verbintenis van twee mensen:
Dat elk de eenzaamheid van de ander beschermt.

Rainer Maria Rilke
Plaats reactie